درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-10-02  |  2024-12-22  |  بروز شده در: 1403/10/01 - 12:46:5 FA | AR | PS | EN
بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید            حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود            بازگشت نزدیک به ۷۶۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان             حکومت طالبان حقوق متقاعدین را پرداخت می‌کند            سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان            شمار شهدای نوار غزه به ۴۵ هزار و ۲۰۶ تن رسید            تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی             بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه            خلیلزاد: زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است             امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند            امریکا: ایران نقشی در سوریه نخواهد داشت            تقابل با اتلتیکومادرید فاینل نیست            آمادگی ناتو برای جنگ علیه روسیه            امریکا برنامه‌ی موشکی پاکستان را برای خود تهدید می داند             داعش در افغانستان بی ریشه و منفور است            






تاریخ نشر: 1392/12/10 - 09:18:4
تعداد بازدید: 1373
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

سرمایه‌گذاری امریکا در تاجیکستان؛ راهی برای نزدیکتر شدن به «دوشنبه»
سرمایه‌گذاری امریکا در تاجیکستان؛ راهی برای نزدیکتر شدن به «دوشنبه»

امریکا در تلاش برای جلب موافقت کشورهای آسیای مرکزی جهت حضور نظامی خود در این منطقه و مقابله با نفوذ قدرت‌های منطقه‌ای، این‌بار با استفاده از حربه سرمایه‌گذاری در تاجیکستان وارد مذاکره با این کشور شده است.

 

به گزارش انصار به نقل از فارس،امریکا در تلاش برای جلب موافقت کشورهای آسیای مرکزی جهت حفظ حضور نظامی خود در این منطقه و مقابله با نفوذ بیشتر روسیه و چین، این‌بار با استفاده از حربه سرمایه‌گذاری در تاجیکستان وارد مذاکره با این کشور شده است.

امریکا در ظاهر برای مبارزه با تروریسم و ایجاد امنیت در مرزهای کشورهای منطقه آسیای مرکزی، تلاش می‌کند تا پایگاههای نظامی و سیستم‌های راداری خود را در منطقه تقویت کند. کارشناسان معتقدند که همه این تلاشها برای ایستادن در مقابل قدرتهای روسیه و چین است و امریکا درصدد محکم کردن جای پای خود با استفاده از استقرار تجهیزات و امکانات نظامی در منطقه می‌باشد.

(ویکتوریا پانفیلوا) تحلیل‌گر سیاسی در پایگاه تحلیلی (نزویسیمایا گزتا)، با اشاره به سفر اخیر (ریچارد هوگلند) معاون وزیر خارجه امریکا در امور آسیای مرکزی و قفقاز به تاجیکستان و دیدار و گفت‌وگوهای وی با رئیس‌جمهور این کشور در شهر دوشنبه پایتخت جمهوری تاجیکستان، می‌افزاید: محور این گفت‌وگوها اعلام آمادگی امریکا برای سرمایه‌گذاری در اقتصاد محلی تاجیکستان بود.

در این دیدار همچنین در رابطه با موقعیت و چالش‌های پیش‌روی افغانستان به ویژه پس از سال 2014 و خروج نیروهای ناتو از این کشور و طرح اقتصادی برق‌رسانی (کاسا 1000) نیز تبادل نظر شد.

به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، امریکا همچون گذشته به کشورهای آسیای مرکزی به منزله سکوی پرتابی برای سازمان‌دهی امکانات نظامی خود در منطقه می‌نگرد.

ریچارد هوگلند در فضای سیاسی و دیپلماتیک تاجیکستان یک فرد شناخته‌شده و با نفوذ است زیرا وی در سال‌های 2006-2005 مسئولیت سفارت امریکا در تاجیکستان را به عهده داشته و به همین دلیل نیز به‌خوبی به موقعیت منطقه اشراف دارد. لازم به ذکر است، نزدیکی و روابط حسنه (واشنگتن) و دوشنبه نیز در همین بازه زمانی شکل گرفته است.

با نگاهی به مطالب منتشرشده در (ویکی‌لیکس) در می‌یابیم که در آن زمان مسئله حضور پایگاه‌های نظامی امریکا در دوشنبه به جای پایگاه نظامی روسیه در این کشور مطرح بوده‌ ولی برنامه‌هایی‌ که (امامعلی رحمان) با مسکو داشت مانع اجرای این طرح شد.

هرچند در حال حاضر وضعیت تاحدودی متفاوت است، اما تصمیم ایالت متحده برای استقرار و گسترش مراکز نظامی در کشورهای منطقه آسیای مرکزی، همچنان به قوت خود باقی مانده‌ است.

به طور خاص می‌توان به گزارش اخیر (لس آنجلس تایمز) در رابطه با مذاکرات واشنگتن با مقامات کشورهای آسیای مرکزی در ارتباط با حضور پایگاه‌های نظامی امریکا در منطقه برای استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین امریکایی، اشاره کرد.

این رسانه عنوان کرده که دولت امریکا از این پایگاه‌ها و هواپیماها به منظور مبارزه با تروریسم بین‌المللی به طور کلی و گروه (القاعده) به طور خاص، استفاده خواهد کرد.

کارشناسان معتقدند که امروز واشنگتن می‌تواند سناریوی همکاری‌های خود با تاجیکستان در سال‌های 2006-2005 را احیا کند.

این درحالی است که وضعیت سیاست داخلی تاجیکستان طی ماه‌های اخیر تغییرات خاصی نداشته و نارضایتی رو به رشد مردم نیز فعلاً به نظر نمی‌رسد. چنانچه این بحث جدی بود هر حرکتی در این راستا بایستی با بهانه انتخابات ریاست جمهوری 3 ماه پیش صورت می‌گرفت که هرگز چنین نشد.

ناظران سیاسی معتقدند که حوادث اخیر در اوکراین و تغییرات دولت در این کشور، می‌تواند الهام‌بخش مردم کشورهای پساشوروی که در آنها مردم از مقامات کشور ناراضی هستند، باشد و در نهایت هر لحظه ممکن است به‌دنبال نارضایتی مردم از حکومت، یک سازماندهی میدانی در منطقه انجام شود.

(اپالیت‌اف) یکی از کارشناسان مرکز مطالعات استراتژیک روسیه با بیان نظر خود در این رابطه تأکید می‌کند که خط‌ مشی و سیاست رحمان، اصلی‌ترین خواسته‌های مورد نظر امریکا در همکاری نظامی با تاجیکستان را برآورده نمی‌سازد.

امریکایی‌ها حضور پایگاه‌های نظامی روسیه در منطقه آسیای مرکزی را به منزله نفوذ روسیه در کشورهای منطقه ارزیابی می‌کنند و وجود ایستگاه فضایی (نارک) با دوربین‌های الکترونیکی شناسایی برای امریکا بسیار حساسیت‌برانگیز و جدی است، زیرا این ایستگاه، قادر به ردیابی ماهواره‌های امریکا بوده و بطور بالقوه یک عامل تهدید برای امریکا به حساب می‌آید.

فعالیت (پایگاه 201) نظامی روسیه نیز تا سال 2042 ادامه دارد که در جهت منافع امریکا نیست. موضوع دیگری که به شدت امریکا را نگران کرده احتمال به عضویت درآمدن تاجیکستان در اتحادیه گمرکی اوراسیا است. همکاری‌های (پکن) و دوشنبه نیز با مخالفت امریکا روبه‌رو است و این فشارها امریکا را وادار می‌کند تا برای نزدیک شدن به رحمان به دنبال اهرمی مؤثر برای تحقق اهداف خود باشد.

نویسنده این تحلیل معتقد است که در دیدار هوگلند و رحمان در شهر دوشنبه، اعلام آمادگی امریکا برای سرمایه‌گذاری در تاجیکستان، اهرم فشاری است که امریکا برای حفظ حضور خود در منطقه از آن استفاده می‌کند.

به عقیده اپالیت‌اف، طرف امریکایی به عنوان طعمه آماده سرمایه‌گذاری در تاجیکستان است که در درجه اول سرمایه‌گذاری بر روی پروژه کاسا 1000 است که برق تاجیکستان و قرقیزستان را به افغانستان و پاکستان می‌رساند که امضای عجولانه توافق‌نامه همکاری در این رابطه در واشنگتن دلیل این ادعا است.

در رابطه با دیدار نماینده امریکا با رئیس‌جمهور تاجیکستان در شهر دوشنبه، (الکساندر کنیازاف) تحلیل‌گر سیاسی در آسیای مرکزی و قفقاز، نظر خود را این‌گونه بیان می‌کند:

اولاً ایجاد سناریوی اوکراین در تاجیکستان فعلاً در دستور کار دیپلماسی منطقه‌ای واشنگتن قرار ندارد، در این رابطه قرقیزستان شرایط مناسب‌تری دارد و امکان سازماندهی‌های میدانی در قرقیزستان فراهم‌تر است.

امریکا فعلاً به تاجیکستان نیاز دارد، حداقل تا زمانی‌که آنجا حضور دارد، علاوه بر این فرق تاجیکستان و قرقیزستان در این است که در قرقیزستان حضور جمعیت فعال سیاسی و مستعد به اعتراض بیشتر است ولی در مردم تاجیکستان هنوز ترس جنگ داخلی اوایل فروپاشی وجود دارد.

مهمتر از همه، تاجیکستان در مرحله‌ای از مناقشات با همسایه خود ازبکستان بر سر منابع آبی و نحوه استفاده از آن قرار دارد، ولی امریکا برای ایجاد توازن بین 2 کشور از هیچ کوششی فروگذار نکرده است.

کنیازاف معتقد است که هوگلند در دیدار با (سراج‌الدین اصل‌اف) وزیر خارجه و رحمان رئیس‌جمهور تاجیکستان، محور گفت‌وگوها را در رابطه با پروژه‌های انرژی و امنیتی قرار داده است.

اهرم بسیار قوی و مؤثری که امریکا در تاجیکستان در دست دارد، ایجاد ثبات و امنیت در نواحی مرزی افغان- تاجیک است که تحت تاثیر تهدیدات ورود نیروهای افراطی (جنبش اسلامی ازبکستان) قرار دارد.

البته اگر تاشکند بخواهد، این موضوع در این جمهوری به گونه‌ای دیگر حل و فصل خواهد شد.

از دیدگاه این کارشناس، 2 کشور تاجیکستان و قرقیزستان مسیر ترانزیت جنبش اسلامی ازبکستان از شمال و شرق افغانستان به ازبکستان می‌باشند.

در حال حاضر، چیزی که برای امریکا مهم است حفظ حضور پایگاه نظامی خود در قرقیزستان و استقرار تعدادی از تأسیسات نظامی در تاجیکستان است تا بتواند به اهداف خود برسد.

مسائل مربوط به انرژی و راه‌های برای غلبه بر بن‌بست ارتباطی نیز به باور کنیازاف یک بازی سیاسی ابدی است و هم پروژه کاسا 1000 و هم پروژه خط آهن ترکمن- افغانستان (که ازبکستان را دور می‌زند) به افسانه‌ای طولانی‌مدت تبدیل شده که احتمالاً هیچگاه به واقعیت نخواهد پیوست.

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/1509






*
*

*



نیز بخوانید

بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه


سابقه واشنگتن در تعامل با تروریزم


اتحادیه اروپا؛ مانع جدید در روند صلح ارمنستان با آذربایجان؟


داعش در افغانستان جسورتر شده است


جایگاه ایران در آبنده سوریه چیست؟


ترور خلیل‌‌الرحمان حقانی؛ چند ابهام و یک اتهام


سقوط اسد، خاورمیانه به کام افراطگرایی


آیا ایران فرماندهان و نیروهایش را از سوریه خارج می‌کند؟


افزایش تقویت روابط با حکومت طالبان از سوی چین


آیا زمان برقراری آتش بس در غزه فرا رسیده است؟


ترس بزرگ پاکستان از شبکه حقانی


بازی پاکستان با کارت مهاجران علیه طالبان


بعد از آتش بس در لبنان؛ پیروز جنگ کیست؟


آیا حکومت طالبان به رسمیت شناخته می شود؟


هدف ایران از آمادگی های نظامی چیست؛ عملیات یا تبلیغات؟


کوتاهی دولت پاکستان در جلوگیری از کشتار شیعیان


کودتای خاموش بایدن علیه ترامپ


دورنمای ائتلاف چین و پاکستان علیه تروریزم فعال در افغانستان


خطر برهم خوردن رفاقت ترامپ با نتانیاهو


بازی امریکا و چین در زمین افغانستان


علت تعلل ایران در انجام عملیات وعده صادق 3 چیست؟


چهره های ضد ایران و طالبان در کابینه ترامپ


علت کشیده شدن ترامپ به سوی افغانستان چیست؟


بازی با کارت هند از دولت غنی تا حکومت طالبان


دولت جدید ترامپ و افغانستان؛ تقابل یا تعامل با طالبان؟





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

ادعای طالبان مبنی بر پیوستن اتباع تاجکستان به داعش

بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید

حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود

بازگشت نزدیک به ۷۶۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان

حکومت طالبان حقوق متقاعدین را پرداخت می‌کند

سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان

شمار شهدای نوار غزه به ۴۵ هزار و ۲۰۶ تن رسید

تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی

بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه

خلیلزاد: زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است

امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند

امریکا: ایران نقشی در سوریه نخواهد داشت

تقابل با اتلتیکومادرید فاینل نیست

آمادگی ناتو برای جنگ علیه روسیه

امریکا برنامه‌ی موشکی پاکستان را برای خود تهدید می داند

داعش در افغانستان بی ریشه و منفور است

دولت سوریه تحت کنترول ایران و روسیه نبود

حضور تحریک طالبان پاکستانی در افغانستان یک ادعا است

بسته شدن ۱۲ رسانه طی یک سال از سوی طالبان

امیدوارم ترامپ روابط عربستان و اسراییل را عادی کند

افشای تعداد نظامیان امریکایی در سوریه

انگلیس بزودی روند اسکان مجدد افغان‌ها را پایان می دهد

سابقه واشنگتن در تعامل با تروریزم

تلاش قرغزستان برای تسریع روابط دوجانبه با افغانستان

شکست منچستریونایتد برابر تاتنهام در جام اتحادیه انگلیس


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.